Lekarze zalecają spożywanie spiruliny i chlorelli, ponieważ mają one bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Pojawia się jednak pytanie czy możliwe jest spożywanie spiruliny i chlorelli jednocześnie. Badania wykazały, że zarówno spirulina, jak i chlorella oferują organizmowi człowieka wiele możliwości prozdrowotnych. Wśród z nich znajdują się również takie, które sumują się w sytuacji, kiedy spożywa się chlorellę i spirulinę jednocześnie. Dlatego też spożywanie spiruliny i chlorelli jest nie tylko dozwolone, ale nawet zalecane.

Należy jednak pamiętać o tym, że należy spożywać chlorellę i spirulinę w odpowiednich ilościach. Po pierwsze ogólną zasadą, którą powinny kierować się osoby spożywające algi, jest zasada proporcji. Spirulina i chlorella powinny być spożywane w stosunku dwa do jednego, czyli na 20 gramy spiruliny dziennie, należy spożywać 10 gram chlorelli. Dostosowanie się do tej zasady pozwoli przede wszystkim na odpowiednie dobranie komponentów diety, a także zapewnienie optymalnych korzyści dla organizmu płynących ze spożywania spiruliny i chlorelli.

Spirulina ciszy się ostatnimi czasy dużym zainteresowaniem jako składnik zbilansowanej i zdrowej diety.

Wiele osób nie wyobraża sobie zdrowego trybu życia bez spożywania tych wartościowych produktów. Spirulina zyskała miano bardzo wartościowego pożywienia, ponieważ jej cechą charakterystyczną jest większa koncentracja substancji odżywczych w porównaniu z pożywieniem innego rodzaju, na przykład z warzywami, owocami, ziołami, zbożami itd. Spirulina uchodzi obecnie za odżywkę charakteryzującą się bardzo wysoką zawartością białka. Poza tym charakteryzuje się tym, że zawiera sporą dawkę beta karotenu i witaminy B12. Spirulina jest pożywieniem, które dodatkowo jest źródłem naturalnym żelaza. Zawiera także śladowe ilości minerałów i rzadko spotykanych, a bardzo potrzebnych kwasów tłuszczowych GLA. Spirulina jest bardzo dobrą alternatywą dla różnych suplementów i odżywek. Spirulina jest w dzisiejszych czasach bardzo łatwo dostępna, między innymi w sklepach internetowych, które oferują także inne pełnowartościowe produkty żywnościowe.