Tłoczony na zimno, nierafinowany olej, wyrabiany z suszonych orzechów włoskich jest bogaty w mangan i miedź, a także melatoninę, hormon, który pomaga w regulacji biorytmu naszego organizmu. Dobrej jakości olej ma kolor topazu i bogaty, orzechowy smak.

Olej z orzecha włoskiego ma ograniczoną przydatność do spożycia, około 6-12 miesięcy. Po otwarciu wszystkie oleje z orzechów powinny być przechowywane w chłodnym miejscu, z dala od światła, lub w lodówce, aby zapobiec ich jełczeniu. Liczne badania medyczne przeprowadzone na oleju z orzechów włoskich, podają, że jest on bogatym źródłem antyoksydantów, a w szczególności kwasu elagowego.

Ten przeciwutleniacz jest w stanie detoksykować kilka substancji związanych z rozwojem pewnych nowotworów. Ponadto, kwas elagowy utrudnia replikowanie się komórek nowotworowych. Poniżej przedstawiamy 7 korzyści zdrowotnych, które niesie za sobą spożywanie oleju z orzechów włoskich:

1. Poprawia krążenie krwi

Olej z orzechów włoskich zawiera wysoki poziom jednonienasyconych olejów, takich jak omega 9, które pomagają utrzymać elastyczność tętnic. Sprzyja to zdrowemu przepływowi krwi, wolnemu od zatorów, które prowadzą do napięć tętniczych i chorób serca.

2. Obniża ryzyko choroby serca

Olej z orzechów włoskich ma wysokie stężenie kwasu alfa-linolowego (ALA), który jest kwasem tłuszczowym omega-3, a ostatecznie przekształca się do kwasu eikozapentaenowego (EPA) oraz kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Badanie Uniwersytetu Yale z 2009 roku stwierdziło, że spożywanie orzechów może poprawić zdrowie naczyń krwionośnych, zmniejszając tym samym ryzyko choroby serca.

3. Zmniejsza stan zapalny

Olej z orzechów włoskich zawiera duże ilości wielonienasyconych kwasów, takich jak omega-3 i omega-6, które pomagają zapobiegać chorobom między innymi takim jak artretyzm.

4. Utrzymuje poziom hormonów

Orzechy włoskie są bogate w składniki odżywcze oraz są doskonałym źródłem selenu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i wpania, które są pomocne w stabilizacji hormonalnej.

5. Wpływa na zdrową cerę

Olej z orzechów włoskich może dostarczyć ogromną ilość witaminy B1, B2, B3, witaminy E i niacyny. Niektóre składniki odżywcze oraz kwasy tłuszczowe zawarte w oleju mogą pozytywnie wpłynąć na gładkość oraz miękkość skóry.

6. Zapobiega wypryskom

Kilka łyżeczek oleju z orzechów włoskich dziennie może być pomocne osobom, które zmagają się z wypryskami i wysypkami skórnymi. Niweluje również objawy trądziku młodzieńczego.

7. Przeciwdziała starzeniu

Orzechy włoskie i olej z orzecha włoskiego są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom. Wolne rodniki niszczą komórki i przyśpieszają proces starzenia.