Cukrzyca jest chorobą, w której mamy do czynienia z zaburzeniami poziomu insuliny w organizmie. Powoduje to niewystarczające odżywienie komórek organizmu oraz znaczny wzrost poziomu glukozy we krwi. Każdy diabetyk musi dowiedzieć się jak najwięcej o swojej chorobie, mechanizmach w niej działających oraz oczywiście o tym jak przeciwdziałać cukrzycy.

Bardzo istotna jest tutaj dieta cukrzycowa. W przypadku cukrzycy typu 2 często może być ona na tyle skuteczna, że nie jest nawet konieczne przyjmowanie insuliny. Natomiast zwykle ma ona również na celu obniżenie masy ciała, gdyż ten typ cukrzycy często idzie w parze z otyłością. Poza tym całodzienne menu ma być ułożone tak, aby obniżać cholesterol i ciśnienie tętnicze. Jeżeli zostanie do tego dołączona odpowiednia dawka aktywności fizycznej szanse na dobre samopoczucie będą tylko wzrastać. Co prawda optymalna dieta cukrzycowa obarczona jest szeregiem zasad i zakazów, jednak nie oznacza to że jedzenie nie może być naprawdę smaczne.

Do wyboru jest naprawdę wiele różnorodnych produktów. Aby codzienne menu było jak najbardziej urozmaicone warto posługiwać się takimi wskaźnikami jak indeks glikemiczny oraz wymienniki węglowodanowe. Prawidłowe odżywianie diabetyka polega na spożywaniu regularnych posiłków podzielonych na 5 – 7 porcji, wyłączeniu z diety zakazanych produktów oraz spożywaniu odpowiednich ilości produktów z poszczególnych grup żywieniowych. Jedną z nich są węglowodany, z których powinno pochodzić około pół wartości energetycznej całej diety.

Najlepiej jest obliczyć ile gram ma być zjadanych dziennie, wówczas również łatwo będzie się dowiedzieć ile to będzie wymienników węglowodanowych, bo 1 WW odpowiada 10 g węglowodanów. Teraz można już korzystać z tabeli produktów przy których podana jest wartość WW i komponować różnorodne posiłki. Najlepiej aby produkty w nich zawarte miały jak najniższą wartość indeksu glikemicznego. Oznacza to, że po ich spożyciu poziom glukozy we krwi nie rośnie zbyt wiele. Tego typu listy są też dostępne bez problemu.

Wyznaczenie konkretnych reguł żywieniowych jest szczególnie ważne w przypadku diety cukrzycowej typu 1. Każdy organizm jest trochę inny i inaczej reaguje na różne bodźce. Ponieważ w cukrzycy typu 1 konieczne jest przyjmowanie insuliny trzeba dobrze dobrać ilość i pory posiłków oraz podawania leków. Chodzi o to, aby cały czas utrzymywać odpowiedni poziom glukozy we krwi. Oczywiście można to samodzielnie sprawdzać na bieżąco, jednak wiele może również powiedzieć po prostu samopoczucie. Zdarzają się nawet sytuacje, że diabetyk ma zbyt niski poziom cukru bo opuścił posiłek lub dawka insuliny była za duża. Wówczas może dojść do niedocukrzenia, w dalszej konsekwencji do omdlenia, a nawet do zgonu.