Istnieje kilka różnych wersji takiej diety, jednak najbardziej znaną z nich i jednocześnie najskuteczniejszą jest ta, która przewiduje krótką 1-2 dniową dietę, w trakcie której je się dziennie około 5-6 posiłków.

Najważniejszym i zarazem jedynym daniem będzie oczywiście owies w postaci owsianki. Dieta ta należy do gatunku diet weekendowych, a decydując się na nią można liczyć na zrzucenie jednego kilograma dziennie. Pierwszy posiłek należy zjeść od razu po przebudzeniu, a kolejne w 2-3 godzinowych odstępach. W trakcie diety nie wolno słodzić herbaty ani kawy, a zrezygnować należy także z napojów zawierających cukier. Należy za to pić minimum 1,5-2 litry niegazowanej wody dziennie.

Owies na którym opiera się dieta zawiera dużo błonnika, który pęcznieje w żołądku czym powoduje uczucie sytości. Płatki owsiane bogate są poza tym w takie pierwastki jak magnez, cynk, żelazo, wapń, potas oraz witaminy B, E i PP. Owies pomaga także obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi, a także zawiera wiele przeciwutleniaczy i jest dobrym źródłem węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Dieta owsiana jest też bardzo prosta i tania, co powoduje, że jest dostępna dla każdego. Oprócz tego jest krótka i można ja powtarzać np. co dwa tygodnie. Minusem jest duża monotonność i z tego powodu łatwo się do niej zniechęcić.

Prosty przepis na owsiankę:

Składniki: 7 łyżek płatków owsianych i 2 litry nisko tłuszczowego mleka.

Mleko gotujemy, wrzucamy płatki owsiane. Zupę dzielimy na 5-6 równych porcji. Oprócz zupy dozwolone jest także spożywanie płatków i otrąb wymieszanych z jogurtem naturalnym.